Merih arbejder målretteT for bæredygtigheden hos PKM

Bæredygtighed

ER EN PROCES

Artikel skrevet af Lotte Bjarke | Gartner tidende 10 | 2024

En bakkevasker sikrer genbrug af formeringsbakker. LED-lamper og nye gardiner sparer energi, og andelen af sphagnum i vækstmediet falder. Skridt for skridt øger PKM bæredygtigheden i produktionen.

Grundlæggeren af potteplantegartneriet PKM A/S i Odense, Poul Madsen, havde et motto, der er velkendt i gartnerikredse: “Aldrig færdig – altid på vej.” Det er måske mere aktuelt nu end nogensinde og i hvert fald meget betegnende for gartneriets ukuelige indsats for at fremme bæredygtigheden i virksomheden på alle niveauer.

Jeg synes, vi har gjort rigtig meget, og jeg mærker tydeligt, at bæredygtighed er et tema, der betyder noget for vores kunder. Når vi kan fortælle om vores tiltag og landvindinger, er det som om, prisen rykker lidt længere ned på dagsordenen, siger Claes Bastrup, der er salgschef hos PKM.

For PKM som for gartnerisektoren generelt er en af de største udfordringer dog, at arbejdet med bæredygtighed er så svært at synliggøre for offentligheden. Og det er måske netop det, gartneribranchen aktuelt har så meget brug for. Floradania Marketing prøvede at give den et startskud på Handelspladsen for potteplanter i august med en temaudstilling og åbne gartnerier. Men det døde lidt i alle aktiviteterne. Nu er der kommet nye kræfter til, og vi forventer gode takter i den kommende tid. Vi har tabt, hvis konklusionen bliver, at det har vi prøvet, og det gik ikke så godt. Det er vigtigt, at branchen bruger noget krudt på det her. Skal vi holde fast i den danske gartneriproduktion, er vi nødt til at fortælle om alt det, vi gør, og alt det vi er gode til. Det er vi desværre ikke så gode til endnu, fastslår Claes Bastrup.

 

Fra vindmøller til potteplanter

PKM handler med de største detailkæder i Europa, og her er arbejdet med bæredygtighed en helt afgørende salgsparameter, der kræver indsigt og viden på begge sider af bordet. Derfor blev stillingen som kvalitets- og miljøchef oprettet for syv år siden – først med Alice Sørensen og i de seneste tre år med Merih G. Tesfamicael på pinden – og det har gjort en stor forskel.

Rigtig mange kunder efterspørger information om alt fra sphagnum til plastic. Alt det en sælger som mig ikke kan forholde sig til. Derfor er det virkelig værdifuldt, at vi selv har en ”nørd”, der kan kommunikere med kvalitetschefer i den anden ende. Det giver fordele og fikspunkter, at vi har en så vidende person som Merih at trække på, siger Claes Bastrup.

Merih G. Tesfamicael er uddannet produktionsingeniør og har tidligere arbejdet med alt fra vindmøller til trykkerimaskiner.

Jeg havde aldrig så meget som overvejet gartneribranchen, før jeg faldt over et jobopslag og kom på besøg hos PKM, hvor jeg opdagede, at gartneriet jo i bund og grund er en produktionsvirksomhed – og en fascinerende en af slagsen, siger Merih G. Tesfamicael.

450.000 gange genbrug

Produktionsingeniøren færdes i dag som en fisk i vandet i gartneriet, hvor han stolt viser rundt til nogle af de seneste miljøtiltag, der har rykket produktionen i bæredygtig retning.

Første stop på turen er en næsten to år gammel bakkevasker indkøbt for 1,5 mio. kr. umiddelbart efter corona- og energikrisen.

I gamle dage blev formeringsbakkerne kun brugt en enkelt gang. I januar 2018 gik vi i samarbejde med Modiform over til at sende dem retur til genanvendelse. Men med bakkevaskemaskinen kan vi bruge de samme bakker igen og igen. Vi havde estimeret 8-10 gange, men det er vi langt forbi.

Energioptimering og CO2-besparelse

Et andet område, hvor det er lykkedes PKM at tage et stort skridt mod bæredygtighed, er opnåede energibesparelser, der kan mærkes på det CO2-aftryk, virksomheden efterlader.

I samarbejde med Lillegaard Teknik har vi udført beregninger, der viser et mindsket CO2-aftryk fra vores varme- og elforbrug på 63 procent fra 2005 til 2023, siger en tydeligt stolt Merih G. Tesfamicael, der forklarer, at besparelsen skyldes flere forskellige faktorer: mere grøn energi, investering i flowkontrolleret kunstlysstyring og samtidig et øget fokus internt, der betyder, at medarbejderne er blevet mere opmærksomme på at skrue ned for energiforbruget, når det er muligt.

Stadig på vej

Endnu større energibesparelser er inden for rækkevidde, idet PKM investerer stort i udskiftning af HPS-lamper med LED-lamper i 70.000 m2 væksthuse, og mange steder samtidig får installeret mere varmebesparende gardiner.

Alt i alt nærmer vi os 70 procent mindre CO2-aftryk, selvom vi kun regner fra 2005, understreger Merih G. Tesfamicael.

Listen over tiltag, der spiller en rolle i PKMs arbejde med bæredygtighed, er lang. Andelen af sphagnum i vækstmediet er reduceret fra 85 til 70 procent og er stærkt på vej ned mod 50 procent. Gartneriet deltager i en række projekter, bl.a. Optipotte, der har som mål at mindske gartneriernes pesticidforbrug. Desuden arbejder gartneriets forædling målrettet på at udvikle nye sorter med fokus på sundhed og naturlig kompakthed netop for at mindske behovet for kemiske hjælpestoffer yderligere.

Her hos PKM er vi tilhængere af at tage processen frem mod bæredygtighed trin for trin. Vi forcerer den ikke, for vi vil ikke stå med halvsløje planter. Men det sværeste er og bliver kommunikationen. Vi og Dansk Gartneri i det hele taget gør så meget, men vi har som branche ikke formået at nå helt ud til forbrugerne med alle de gode historier. Det er helt afgørende, at vi kommer fordomme omkring gartneribranchen til livs, og det gør vi bedst med information. Vi har hos PKM besluttet at blive bedre til at formidle om vores udvikling hidtil og den videre rejse. Vi håber, at flere i branchen vil gøre det samme, siger Claes Bastrup.

Tilmeld dig PKM's nyhedsbrev og hold dig opdateret

Du kan altid afmelde dig vores liste nederst i vores nyhedsbrev